Ubuntu Success…Was Short.

Posted: Friday, May 18, 2007 by El Guru in Ubuntu

Early I wrote Ubuntu Success!, however now whenever I try to start Ubuntu it won’t start. Either I get a black screen with “Starting…” over if try to do recovery/rescue it does a bunch of stuff then stops after “Enabling IO-APIC IRQs”. I am posting over the Ubuntu Forums and see if they can give me some direction with this issue and why I couldn’t get my “data” drive to work (my Windows XP drive was okay).

MagniolaSouth asked in the prior post about screenshots, once I can get it working and find a good screenshot program (FastStone is only for Windows), I’ll see what I can do.

Comments
  1. cd says:

    “a good screenshot program”

    You won’t need a separate program. The Gnome desktop includes its own screenshot utility, on Ubuntu found under Applications –> Accessories –> Take Screenshot. The Print-Screen and Alt-Print-Screen keyboard shortcuts work too, just as they do in Windows, but in Gnome they also bring up a preview of your screenshot and give you a file-save dialogue box.

    Good luck getting your boot issues resolved. Your blog is a great FFX/TB resource, so I am happy to see your willingness to expand into Linux. -CD

  2. @cd good to know. Haven’t gotten any suggestions from anyone yet on resolving the boot issue. If I don’t here from anyone soon I’ll go ahead and wipe that drive and do a fresh install.

  3. mike says:

    if by “data” drive you mean a second hard drive than I had luck mounting mine with automatix2 using the Automatic read/write mounter. once you install automatix2 look under miscellaneous. Sorry i cant help with your boot problem. I had had a similar situation about a week ago and had to wipe my hard drive.

    http://www.getautomatix.com/wiki/index.php?title=Installation#Ubuntu_7.04_.28Feisty_i386.29

  4. @Mike, okay I’ll try that. I have 3 drives installed. One has Windows XP, one I use for ‘Data’ and the third is where I installed Ubuntu. I am thinking I am going to have to wipe the drive and try a fresh install.

  5. cd says:

    IO-APIC is a kernel-level feature that seems to be problematic for Linux on certain motherboards. See these two articles, then try finding a setting in your BIOS that you can disable for troubleshooting purposes.

    http://www.techarp.com/showFreeBOG.aspx?lang=0&bogno=269

    http://old.lwn.net/1998/0205/io-apic.html

    Regarding the data drive, once you get booted up, open a terminal and type “sudo fdisk -l” and see if it even lists the drive.

    Example: /dev/sda would be your first physical disk, and /dev/sda1 would be the first partition on that drive.

    You should see something like sda, sdb and sdc if the kernel is actually seeing all three hard drives. I have five partitions on one physical drive:

    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sda1 * 1 1785 14337981 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda2 1786 2046 2096482+ 7 HPFS/NTFS
    /dev/sda3 2047 2407 2899732+ 83 Linux
    /dev/sda4 2408 2432 200812+ 5 Extended
    /dev/sda5 2408 2432 200781 82 Linux swap

    E-mail me with a link to the Linux forum you posted in and I’ll see if I can post more for you under that more appropriate venue.

  6. @cd thanks so much, I’m back in now! All I had to do was go into to BIOS and disable APIC and it worked. Now, if I can get all my drives to show up I really be happy.

    In the meantime I am going to check out the screen shot feature you mentioned in your first comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s